Снимки: Елица Ангелова

Редактор: Валя Кънчева

Задруга-на-Майсторите

Керамика, дърворезба, каменоделство, иконопис, бъчварство… Кое е общото между тези неща? Да, традиционни български занаяти, за които всеки е чувал и чел, но случвало ли ти се е да станеш част от магията на превръщането на един на пръв поглед нищожен материал в изкуство? Едва ли. Особено в днешно време, когато всички ценности, свързани с нашата българска национална идентичност, някак остават на заден план, изместени от прилива на „модерната западна култура“, която все повече навлиза в ежедневието ни.

Ваза-от-Майсторите

Предмети и произведения на изкуството на всички тези занаяти, а и много други, изработени от сертифицирани майстори, могат да бъдат открити в „Задругата на майсторите“. Място, останало сякаш скрито не само за русенци, но и за гости на града. Автентичната народна атмосфера ни дава възможност както да закупим и подкрепим местните талантливи занаятчии, така и да станем свидетели на процеса по създаване на един краен продукт.

Двор-на-Задруга-на-Майсторите

От гъдуларство до художествена изработка на кукли, всички работилници са разположени на адрес: Русе 7012, ул. Витоша №18, като достъпът е свободен и всеки от нас може да се запознае с българските занаяти, а и както всяко изкуство, разбира се, да изпита естетическа наслада.

Народни-Носии

При това Задругата притежава многогодишна история. Това е най-старото действащо занаятчийско обединение в България, основано през далечната 1957 г., а през 1978 г. е организирана първата самостоятелна изложба на група русенски майстори (Неделчо Арабаджиев – резбар; Йордан Петракиев – резбар; Борис Йонков – ковано желязо; Петър Добрев – дървостругар; Милан Николов – бакърджия; Славка Лазарова – художествено плетиво) в изложбената зала на бившето фото „Москва”. През 2013 г. майсторите от Русе учредяват сдружение с нестопанска цел с дейност в обществена полза – „Дунавска задруга на народните художествени занаяти”. Техен председател е Татяна Колева, а амбициозната задача, която десетките майстори си поставят, е да продължат да работят за опазване и съхранение на самобитната култура на нашия народ, както и да насочат усилия към изучаване и пресъздаване на местните традиции, духовните и материални образци на регионите по поречието на река Дунав.

 

Освен всекидневната си творческа дейност, русенските занаятчии участват и в редица проекти и събития като „Проект KIDS – Уникална концепция за семеен туризъм”, „Европейска нощ на учените Русе 2019”, туристически изложения, изложби, фестивали и други. А от 2018 година Задругата активно е включена в част от туристическите обекти на града и по този начин много чуждестранни гости споделят, че са останали впечатлени от таланта на местните майстори.

 

„Задругата на майсторите” обогатява туристическия продукт, предлаган в нашия град, и ни среща с българската традиция, пресъздадена от талантливи ръце с всеотдайност, вдъхновение и много любов. И в днешните времена на глобализация и чуждопоклонничество някак е важно да си напомним, че е хубаво понякога да се обръщаме навътре – към себе си, към родината, към забравените народни блага.