3/2/2022

Пивоварните на Русе от Миналото до Днес

Основател

Десислава Тодорова

Неслучайно наричат Русе град на първите неща. Съществуват сведения, че още през 1868 г. в Русе отваря врати първата пивоварна фабрика в България.


Като истински европейци, русенци също са почитатели на бирата и за известно време Русе се превръща в центъра на пивоварството в България.


Първата пивоварна фабрика в Русе


Пивоварната фабрика „Света Петка“ носи името на съседно разположената едноименна средновековна скална църква, намираща се в западната част на града, редом до главния път Русе-София. Собственик на фабриката е Сава Везели, а главен пивовар – чешкият специалист Франц Милде. Пивоварната „Света Петка“ е била изключително модерна за времето си. Зданието е било на осем етажа, оборудвано с машини за производство на баварско и пилзенско пиво. В двора и съседни сгради са били поместени избата, складовете и ледницата. Ечемикът е престоявал в циментирани тунели за кълнене, а за отлежаването на бирата при постоянна температура е използвана и пещерата „Св.Петка“. До фабриката е уредена бирена градина, в която се продава пиво собствено производство, а в почивните и празнични дни в бирарията свири и оркестър. През 1904г. производството на пивоварната достига 756 160 литра бира; през 1910 г. са произведени 628 262 литра.


През 1918 г. за експлоатация на бирената фабрика се създава акционерно дружество „Света Петка“ АД, с капитал 3 милиона лева. През 20-те години на ХХ век обаче, производството на бира навлиза в дълбока криза. Спадът в производството на бира в България, особено след 1925 г., дължащ се на тежката акцизна политика на българското правителство, за сметка на поощряване на винарската индустрия, принуждава собствениците на пивоварни фабрики в България да образуват на 3 април 1927 г. пивоварен картел, в който влизат всички съществуващи към момента 18 фабрики, включително и „Света Петка“. По решение на картела се затварят дванадесет от осемнадесетте пивоварни фабрики, сред които и русенската пивоварна. Днес в Русе още могат да бъдат видени  руини от тази велика фабрика.

Снимка: ДА Русе

Пивоварна Хаберман


Пивоварна Хаберман е основана от австрийския предприемач Йохан Хаберман. Строителството на фабриката стартира преди Освобождението, но е официално завършено през 1882 година. Оборудвана е с машини от чешката фирма „Новак и Ян“ и за времето си е от най-модерните на Балканите. „Хаберман“ е втората русенска фабрика и с това Русе се превръща във водещ производител на бира в България. Йохан Хаберман продава фабриката си през 1896 г. и в следващите няколко години тя не работи на пълен капацитет.

Пивоварна Хаберман, снимка Йовчо Стоянов


През 1899 г. чехът Франц Милде, който първоначално работи в пивоварната „Света Петка“, но след това се премества и става майстор-пивовар на шуменската пивоварна, влиза в конфликт със съдружниците си, напуска Шумен и идва обратно в Русе. Тук той купува на дългосрочно изплащане пивоварната „Хаберман“. Научавайки за тази сделка, съдружниците на Милде се споразумяват с него и през 1903 г. той им продава русенската фабрика, и се завръща в Шумен. Така „Хаберман“ става собственост на шуменското пивоварно дружество, което се преименува в „Българско пивоварно дружество Шумен – Русе“. Това партньорство извежда фабриката на други висини и през 1904 г. са произведени 756 160 литра бира, а през 1910 г. годишната продукция достига 1 428 840 литра. Дружеството продължава да инвестира в модернизацията и разширението на пивоварната и тя достига капацитет на производство до 3 милиона литра годишно.


Снимка: Регионална библиотека „Стоян Чилингиров“ Шумен


Кризата в индустрията, която води до краха на пивоварната „Света Петка“, не подминава и „Хаберман“. Ферментационните съдове и други машини и съоръжения са демонтирани и пренесени в шуменската фабрика, а в Русе се запазват само инсталациите на малцерая и производството на малц. С течение на годините временно фабриката функционира под същата управа, но като производител на ракия, коняк и малц. През 1947 година, с влизане на Закон за национализацията на частните индустриални и минни предприятия и банки, фабриката е национализирана и превърната в консервния комбинат „Дунавия“ – Русе.


Днес в Русе не съществува пивоварна с мащабите познати на русенци през 19 век, но въпреки това бирената индустрия продължава да вълнува местните предприемачи. Освен с производството на бира, русенци също са известни и с нейната консумация. Според национално представително проучване на „Испос“, направено през 2020 година за съюза на пивоварите в България, русенци са най-честите консуматори на бира. Те пият бира поне 11 пъти месечно, следвани от плевенчани и варненци, които са с една бира назад. По настоящем Русе може да се похвали с две компании, които създават собствена крафт бира в града, наблягайки на русенското си потекло: Дунав Крафт, Ривър Крафт.


Дунав Крафт Брюъри ООД избират името си водени от любовта си към град Русе и река Дунав. Повечето им бири също носят емблематичните имена свързани с града и реката: Радецки, Sans Changement (популярна фраза на френски език, отразяваща непромененото ниво на река Дунав по програма „Хоризонт“ на БНР), Русчук, Малката Виена, а дори имат и шеговитата Комар, предвид популярността на насекомите в дунавския град през лятото.



Снимка: личен архив Градоред


Дунав Крафт започват дейността си през 2018 година като си партнира с гръцка пивоварна, където започва първоначалното производство на бирата. Днес те са все по-близо до собствена пивоварна в Русе, но пандемията забавя плановете им и тя все още не е пусната в експлоатация. Въпреки това от началото на 2021 година част от производството им се премества в град Ловеч, в пивоварната на техни приятели. Любителите на пиво могат да намерят техните марки в почти всички бирарии в града и страната.


Ривър Крафт е втората компания, заела се с продължаване на традициите в производството на бира в Русе. Идеята се ражда през 2017 година, а две години по-късно вече е реалност.


A picture containing indoor, wall, tub, bathDescription automatically generated

Снимка: Ривър Крафт


Малката семейна пивоварна на Ривър Крафт е разположена на самия бряг на река Дунав, в западна промишлена зона и оттам произхожда името й. Нейният технолог е завършил пивоварство в Германия и днес всички бири на компанията следват класическите немски технологии в производството на пиво и включват само естествени съставки като малц, вода, хмел и мая. Пивоварната има годишен капацитет на производство от 100 хил. л. и днес може да намерите тяхна бира във фирмения им магазин на бул. Цар Освободител 22 в град Русе, както и в повечето физически и онлайн магазини за крафт бира в града и страната.


Свързани места

No items found.
Нашата мисия

Да възродим историята на Русе за младите поколения