През 1880 г. чешкият музикант Йозеф Фишер пристига в Русе, заедно със семейството си и отваря ресторант бирария с името “Фишер” в тогавашната махала “Голям Варош”.

В бирарията често свирел струнен оркестър и се организирали различни празненства, което било и причината  за негодувания от страна на живущите в района. 

Историята гласи, че софийски предприемачи искали да си партнират с кино “Модерен театър”, но основателите му братя Цанкови отказват. Така през 1912 г, сградата на Йозеф Фишер бива закупена, за да се основе в нея второто за града кино “Аполо”. Филмите в него идвали директно от София, където предприемачите имали друг киносалон. 

До 2009 г. сградата просъществува като кино, макар и да е търпяла конструктивни преустройства и смяна на собственост. Киносалоните помещаващи се в нея са носили имената “Максим Горки” и “Роял”, като последното е името, с което русенци разпознават сградата и днес. 

През 2009 г. сградата придобива съвременния си вид, като старата постройка е съборена и на нейно място е издигнат настоящият търговски комплекс “Роял”.

Източник за Ресторант Бирария Фишер, Кино Роял: Дойков, В., Димитрова, М. Сградите – европейското културно наследство на Русе. Р., 2013 г.