Архитектурата на Русе е една важна част от културното наследство на града и страната. Тя пази истории за видни личности и събития, които остават неразказани за посетителите на града, а често и за собствените й граждани. 

Проектът “Градоред. Русе – град със значение”, селектира тридесет емблематични русенски сгради с помощта на местни историци, наместници и туристически гидове. Историята на всяка една сграда е разказана в кратко четиво и налична на пет езика – български, английски, немски, руски и румънски. 

Посредством поставен QR-код на сградите, минувачите имат възможност да сканират кода със своя телефон и да бъдат отведени до сайта на Градоред. Всеки код е персонален и дава директен достъп до едноминутно четиво, което предоставя обобщена информация за всяка една сграда. 

Проектът е реализиран по програма “Знание и растеж” и финансиран от Фондация “Русе – град на свободния дух” и Фондация “Еконт”. Партньорски организации са клуб “Мечтание”, Регионален исторически музей, Английска гимназия “Гео Милев”  и Моторета – № 1 електрически скутер в България.